Recepten

Pompoenen

Om op te (vr)eten!

Hieronder zijn een aantal lekkere recepten beschreven.

Op internet zijn nog veel meer recepten te vinden.

Smakelijk eten!

Toepassing

In onderstaand overzicht kunt u zien waar de verschillende pompoenen voor gebruikt kunnen worden .

Spirelli met pompoen en walnoten

Ingrediënten:

  • 1 kg pompoen
  • 2 uien
  • 300 gram verse spinazie
  • 20 gram salie
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • 80 gram parmezaan
  • 2 el olijfolie
  • 100 gram boter
  • peper en zout

Bereiding:

Snijd de uien in fijne plakjes. Snijd de pompoen in stukken, verwijder de schil met een scherp mes en de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd de pompoen in blokjes van 1 cm.
Was de spinazie, en rasp de parmezaan. Pluk de blaadjes salie en snij in fijne reepjes.
Kook de Spirelli volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan en stoof de ui aan voor 3 minuten. Schep uit de pan en hou even opzij.
Verhit opnieuw 1 eetlepel olijfolie in de pan en doe de pompoenblokjes erin. Laat de blokjes garen op een middelhoog vuur, maar schep de pompoen niet om. Laat 4 minuten garen totdat de pompoenblokjes beginnen te karamelliseren, schep dan om en laat opnieuw 4 minuten garen. Kruid met peper en zout.
Voeg de gestoofde ui, 50 gram boter, de fijngesneden salie en de walnoten toe en schep goed om. Laat 3 minuten verder bakken, totdat de boter begint te bruinen.
Giet de pasta af en roer er dan de spinazieblaadjes door, die zullen garen door de hete pasta. Serveer de pasta met spinazie met de pompoenblokjes met botersaus erover en werk af met parmezaan.

Geroosterde pompoen met walnoten en boerenkool

Ingrediënten :

  • 2 kg pompoen
  • 2 bollen knoflook
  • 125 ml olijfolie t
  • 150 gram verse boerenkool
  • 200 gram ongebrande en ongezouten walnoten

Bereiding:

Snijd de pompoen in stukken, verwijder de schil met een scherp mes en de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd de pompoen in blokjes van 1 cm. Halveer de knoflookbollen in de breedte.
Verdeel de pompoen en knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met ¾ van de olie. Rooster 15 min. in de voorverwarmde oven op 220 graden tot de pompoen goudbruin is. Schep halverwege om.
Haal de knoflook eruit en laat afkoelen. Voeg de boerenkool, walnoten en de rest van de olie toe. Breng op smaak met peper en zout. Rooster 5 min. tot de boerenkool krokant is en de walnoten goudbruin.
Knijp de tenen knoflook uit de schil en meng met het pompoenmengsel.

Lekker met pasta.

Langenboomse Pompoensoep 

Ingrediënten:

  • 1-2 kg pompoen 
  • 2 winterwortels 
  • 2 uien 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 liter tuinkruidenbouillon 
  • 3 eetlepels olie 
  • 1 kuipje Boursin Cuisine of Kruidenroomkaas

    Zout en peper naar smaak

Bereiding:
Snijd de pompoen(en) in de lengte in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen. Deze pompoenen zijn biologisch geteeld, daarom is schillen niet perse nodig. Snijd het vruchtvlees (met schil) van de pompoen in blokjes. Snijd de ui in parten en de knoflook fijn. Schil de winterwortels en snijd deze in schijven. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem. Fruit de knoflook en de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de pompoen en de winterwortel toe en bak al omscheppend 2 min. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 20-30 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer of in een blender tot een egale soep. Voeg de roomkaas of Boursin Cuisine toe. Voeg eventueel water toe als de soep te dik is en breng op smaak met zout en peper. Pompoensoep kan 4-6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Variatie:

  • Verwarm op het laatst gerookte zalmsnippers of gerookte kipreepjes mee.
  • Voeg in kleine stukjes gesneden rode paprika toe en laat deze een beetje zacht worden door de soep 5 minuten zachtjes te koken.
  • Voeg voor een pittige soep een rode peper toe, tegelijk met de pompoen of een theelepel sambal.
  • Vervang de Boursin Cuisine door Italiaanse kruiden en crème fraîche.
  • Voeg 1 of 2 appels en een (flinke) scheut gembersiroop toe voor een zoete soep
  • Omdat pompoen vrij neutraal van smaak is, kun je zelf eindeloos experimenteren met smaken en kruiden.
  • Pompoen Pitten 

    Het roosteren

    Als je de zaadjes uit de pompoen verwijdert, zul je zien dat er vaak ook wat vruchtvlees aan blijft zitten. Dit kun je mee roosteren of weghalen. Dat is soms nog best een lastig karweitje. Was vervolgens de pitten onder koud water en dep ze droog in een theedoek. Verwarm vervolgens de oven voor op 150 graden en zet een metalen bakplaat klaar. Bekleed deze niet met bakpapier. Meng in een kom de pitten met zonnebloemolie (ongeveer een eetlepel per pompoen), kokosolie of boter. Voeg eventueel een snuf zout toe en specerijen. Bak vervolgen s 20-25 minuten tot de pompoenpitten goudbruin kleuren en knapperig zijn. Houd ze wel in de gaten, want zeker in combinatie met kruiden kunnen ze snel verbranden.

    Variatie :

    SPICE IT UP!

    Hou je van een beetje pit en warme kruiden? Breng dan voor het bakken de pitten op smaak met een mix van gemalen komijn, een snufje kaneel en chilipoeder of gerookte paprikapoeder. Door de warmte van de oven komen de smaken van de specerijen nog beter tot hun recht. Ook lekker: gebruik speculaaskruiden .

    CHOCOLADE & KANEEL:

    Dit is een heerlijke traktatie voor bij de thee. Rooster de pompoenpitten in een neutrale olie met een heel klein beetje keukenzout. Wentel ze vervolgens terwijl ze nog warm zijn door een mengsel van cacao, een snufje kaneel en eventueel nog poedersuiker om het geheel zoeter te maken. Even laten afkoelen en smullen maa r!

    ITALIAA NS:

    Tot slot kun je nooit de mist in gaan met Italiaanse kruiden. Maak een mix van je favorieten, bijvoorbeeld gedroogde tijm, rozemarijn, oregano en salie, en voeg deze mix toe voordat ze de oven in gaan.

    Pompoen Appel Kruimelvlaai 

    Ingrediënten:

    Voor de bodem:

    • 150 gram zelfrijzend bakmeel
    • 65 gram basterdsuiker
    • 75 gram harde boter
    • 2 theelepels koekkruiden
    • 1 ei

    Voor de kruimels:

    • 150 gram zelfrijzend bakmeel
    • 175 gram basterdsuiker
    • 125 gram harde boter
    • 2 theelepels koekkruiden

    Voor de vulling:

    • 1 kg appels en pompoen in een zelfgekozen verhouding
    • Kaneel naar smaak
    • Eventueel noten en in water (of rum) gewelde rozijnen
    • Paneermeel.

    Bereiding:

    Oven voorverwarmen op 200 °C. Ingrediënten voor de bodem in een kom doen en samen kneden tot een soepel deeg. Een grote springvorm (28cm) of een vlaaivorm invetten en bekleden met het deeg. Strooi hierop paneermeel, zodat het vocht van de appels en pompoen opgenomen wordt. Meng in een kom de geschilde en in stukjes gesneden appel en pompoen met kaneel en eventueel noten en rozijnen. Voor een zoetere vlaai kan er suiker toegevoegd worden. Dit mengsel verdelen over de bodem. Alle ingrediënten voor de kruimels in een kom doen en met twee messen tot kruimels snijden. Dit mengsel over de vulling verdelen. Plaats de vorm op een rooster onder in de oven en bak 60 minuten.

    Pompoen Salade

    Ingrediënten :

    • 1 pompoen ca 1 kg
    • Olijfolie
    • Peper en zout t
    • 1 rode ui
    • 8 (semi)zongedroogde tomaten
    • 100 gram rucola sla
    • 1 eetlepel pompoenpitten
    • Balsamico a zijn

    Bereiding:

    Pompoen roosteren:

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Was en halveer de pompoen, verwijder de pitten en de draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in parten van 2 centimeter breed. Laat de schil zitten. Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie extra vierge en bestrooi met peper en zout. Rooster de pompoen in de oven in 25 tot 30 minuten bruin en gaar .

    Salade:

    Snipper 1 rode ui en snijd 8 (semi)zongedroogde tomaten in reepjes. Leg de pompoen met 100 gram rucola op een schaal. Schep voorzichtig de ui, tomaat en 1 eetlepel pompoenpitten erdoor. Besprenkel met 2 eetlepels balsamicoazijn en 3 eetlepels olijfolie extra vierge. Breng op smaak met peper en zout.

    Pompoen Sinaasappelcake

    Ingrediënten:

    • 500 gram pompoen
    • 1 sinaasappel, schoongeboend
    • 100 gram boter
    • 200 gram suiker
    • 125 ml crème fraîche
    • 2 eieren
    • 300 gram zelfrijzend bakmeel
    • 2 theelepels bakpoeder

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 min. gaar. Giet af en laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, de helft van de gekookte pompoen en 100 gram suiker met de mixer. Voeg een voor een de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor. Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt.  Controleer na 40 min. op gaarheid. Steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop. Haal de cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erover en serveer.

    Gevulde Paprika 

    Ingrediënten :

    • 1 rode ui
    • 2 tenen knoflook
    • 425 gram black eyed bonen
    • 50 gram geroosterde amandelen
    • 250 gram cherrytomaten
    • 20 gram peterselie
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 400 gram pompoen in blokjes
    • 4 rode paprika's
    • 150 gram geraspte belegen kaas

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Laat de bonen uitlekken en hak de amandelen grof. Halveer de cherrytomaten en snijd de peterselie fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de ui 2 min. Voeg de knoflook, bonen, tomaten en pompoen toe en bak 3 min. mee. Schep de peterselie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten, maar laat de steeltjes zitten. Vul de paprika's met de groenten en verdeel de amandelen en kaas erover. Leg de paprika's op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 20 min . in de oven. 

    Bereidingstip : 

    Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken tot het bakken in de oven. Bewaar afgedekt in de koelkast.

    Pompoen Geitenkaas

    Ingrediënten:

    • 1 pompoen ca. 700-900 gram
    • 3 eetlepels olijfolie
    • 2 theelepels ras el hanout (Noord Afrikaans kruidenmengsel)
    • 10 takjes munt
    • 125 gram geitenkaas met honing 45+

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd de helften in partjes van ca. 1 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de parten met 3 el olijfolie en bestrooi met 2 tl ras el hanout en peper en eventueel zout. Bak de pompoenparten ca. 40 min. in de oven tot ze goudbruin zijn. Keer halverwege. Haal ondertussen de blaadjes van de takjes munt en snijd ze in reepjes. Neem de pompoenparten uit de oven en doe ze in een ruime schaal. Verkruimel de geitenkaas erboven en bestrooi met de munt. Serveer warm, lauw of koud.

    Salade van gefrituurde Pompoen en Biefstuk 

    Ingrediënten :

    • 300 gr biefstuk
    • 4 eetlepel tomatenketchup
    • 3 tenen knoflook
    • 1 eetlepel kerriepoeder
    • 200 ml olijfolie
    • 1 oranje pompoen 700-900 gram
    • 2 rode uien
    • 100 gr veldsla melange
    • 2 eetlepel ciderazijn

    Bereiding :

    Snijd de biefstuk in dunne plakjes en pers de knoflook. Meng de ketchup met de knoflook, kerriepoeder en olie in een kom. Schep de biefstuk erdoor en marineer het vlees 30 min. Was de pompoen en snijd hem in parten van 2 cm dik. Verwijder de pitten en de draden en halveer de parten. Verhit de rest van de olijfolie in een wok en frituur de parten pompoen met 4-6 tegelijk in 3-4 min. gaar en lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi de pompoen naar smaak met peper en zout.

    Haal het vlees uit de marinade en dep het vlees droog met keukenpapier. Frituur de plakjes met 3-4 stuks tegelijk 1-2 min. in de hete olie tot ze er mooi bruin uitzien. Laat ze op keukenpapier uitlekken en strooi er peper en zout over. Snijd de ui in dunne partjes. Frituur de ui-partjes bruin en krokant in de hete olie. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Verdeel de sla over borden en rangschik de stukken pompoen erop. Leg de plakjes biefstuk en de ui ertussen. Druppel de azijn erover.

    Pompoen Rozemarijn 

    Ingrediënten:

    • 1 pompoen va ca 1-1.5 kg
    • 6 sjalotten
    • 1 citroen
    • 1 bol knoflook
    • 3 takjes rozemarijn
    • 3 eetlepel olijfolie

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de pompoen in vieren. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Snijd de ongeschilde pompoen in plakken. Verwijder de buitenste schil van de sjalotten. Haal de tenen knoflook los uit de bol en laat de schil zitten. Snijd de citroen in partjes. Bekleed de braadslee met bakpapier en leg daar de pompoenplakken op met de sjalotten, knoflook, rozemarijn en citroenpartjes. Besprenkel met de olie. Bestrooi alles met peper en eventueel zout. Zet de braadslee 35 minuten in het midden van de oven. Door het garen is de knoflook zacht van structuur en smaak geworden. U kunt de inhoud zo uit het velletje knijpen en samen met de geroosterde pompoen eten.

    Pompoen Kruidenkorstje 

    Ingrediën ten:

    • 1 pompoen ca 1 kg
    • 3 teentjes knoflook
    • 50 gr paneermeel
    • 100 gr geraspte oude kaas 48+
    • 2 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
    • 3 eetlepel olijfolie

    Bereid ing:

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de ongeschilde pompoen in kwarten en verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Snijd de kwarten in parten van 1 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng het paneermeel met de uitgeperste knoflook, kaas en kruiden. Bestrijk de pompoen met de olie en verdeel het kruim erover. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Rooster de pompoenparten in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar. Lekker met gebakken kabeljauw en rijst.

    Halloween Oven Pompoen 

    Ingrediënten:

    • 2 pompoenen van ca 1.5 kg
    • 2 vastkokende aardappelen
    • 5 eetlepel zonnebloemolie
    • 2 tenen knoflook fijngesneden
    • 200 gr paddenstoelen melange
    • 2 kalkoenfilet in reepjes
    • 1 blikje maiskorrels
    • 125 ml crème fraîche
    • 1 groentebouillontablet verkruimeld
    • 175 gr gemalen oude kaas

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de kapjes van de bovenkant van de pompoenen. Verwijder de pitten en het draderige vruchtvlees. Hol vervolgens met een lepel de pompoenen uit tot 1 cm van de rand. Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 x 1 cm en zet apart. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm. Verhit 3 eetlepels olie in een wok. Fruit de knoflook 1 min. en voeg de pompoen- en aardappelblokjes toe. Voeg peper en zout toe en bak 8 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kalkoenreepjes 2 min. op hoog vuur. Voeg de paddenstoelen, peper en zout toe en bak 2 min. mee. Schep het kalkoenmengsel met de maïs voorzichtig door het groentemengsel. Meng de helft van de kaas met de crème fraîche en het groentebouillontablet en schep voorzichtig door de vulling. Verdeel de vulling over de pompoenen en bestrooi met de rest van de kaas. Bak ca. 1 uur in de oven en serveer.

    Pompoenpuree 

    I ngrediënten :

    • 1 pompoen
    • 500 ml groentebouillon van tablet
    • 1 laurierblaadje
    • 125 ml crème fraîche
    • 1 theelepel kerriepoeder

    Bereiding :

    Halveer de pompoen. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd het pompoenvlees in blokjes. Kook de pompoen in de bouillon met de laurier in 10 min. gaar. Giet de pompoen af, vang het kookvocht op maar verwijder het laurierblaadje. Pureer de pompoen met de staafmixer en voeg de crème fraîche toe. Roer nu voldoende kookvocht erdoor, zodat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met de kerriepoeder, peper en eventueel zout.

    Pompoenstampot met appel en kaas 

    Ingrediënten:

    • 1 pompoen van ca 500 gram
    • 2 friszure appels in blokjes (Bijv. Granny Smith)
    • 2 eetlepel olijfolie
    • 2 theelepel gemalen komijn
    • 1 kg aardappelen
    • 100 ml magere melk
    • 2 theelepel gemalen kaneel
    • 150 gram belegen geraspte kaas

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd in blokjes. Meng de pompoen en appel in een kom met de olie, komijn, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ca. 20 min. in de oven.

    Schil ondertussen de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Stamp fijn met de pureestamper. Verwarm de melk in een steelpan en voeg toe. Meng het pompoen-appelmengsel, de kaneel en kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met falafelballetjes.

    Gebakken Kabagi (Bijgerecht)

    I ngrediënten :

    • 300 gram pompoen Bal Kabagi
    • Olie
    • Peper en zout
    • 1 Handje gemengde nootjes
    • Verse gember
    • 1 teentje knoflook
    • 1 eetlepel honing
    • Feta kaas

    Bereiding :

    Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en verwarm in een braadpan of wok wat olie. Bak de blokjes met peper en zout in ongeveer 10 minuten beetgaar op middelhoge temperatuur. Rooster ondertussen een handje (gemengde) nootjes in een droge koekenpan, rasp een stukje verse gember (± 1 cm) en pers een teentje knoflook. Als de pompoenblokjes beetgaar zijn, voeg je de nootjes, geraspte gember, knoflook en een eetlepel honing toe en bak alles even goed door. Giet het over in een leuk schaaltje en verkruimel er nog wat Feta kaas overheen.

    Pompoen Langenboom  |  Dorpsstraat 75 Langenboom  |  pompoenlangenboom@gmail.com